iOS 6 er her – Se alle de nye features

Apple har netop afholdt deres 23. WWDC konference i San Francisco, hvor de bl.a. har præsenteret de nyeste opdateringer til OS X, MacBook Air og MacBook Pro (samt en helt ny superdyr MacBook pro med quad-core i7 CPU og Retina-skærm på 2880 x 1800 pixels på kun 15,4″ *savle*) – og naturligvis iOS 6, og vi vil her bringe alle de nye features som du kan forvente til dine iOS enheder inden for nærmeste fremtid.

Siri

Siri bliver konstant udviklet da servicen kører på Apples servere, uden at man behøves at opdatere sin telefon, men i iOS 6 har Apple smidt nogle nye features på. Bl.a. er Siri nu blevet klog på sport (resultater fra kampe, spillerstatistik), film/biografer og endnu klogere på restauranter. Desuden vil “lokal søgning” nu også virke internationalt, og ikke kun i USA. Derudover kan Siri nu også starte applikationer for dig, samt at du kan sende Tweets via. Siri.

Mest interessant er dog at Apple har valgt at gå sammen med flere bilproducenter om at integrere Siri i bilen. Har du en iPhone kan du tilslutte den bilen, og bilerne vil få en Siri knap på rattet så du kan stille Siri spørgsmål uden at skulle røre din smartphone. Af de producenter der har sagt ja til at samarbejde med Apple tæller bl.a. BWM, Mercedes, Jaguar og Land Rover samt nogle stykker udover dem.

Sidst men ikke mindst kommer Siri og til den nye iPad med iOS 6, samt at Siri for nyligt har fået japansk understøttelse, og i iOS 6 kommer spansk, mexicansk, koreansk, kinesisk (mandarin/kantonesisk) og flere dialekter fra disse sprog. Dansk snart?

Safari

 • iCloud Tabs – Se dine åbne tabs på andre iOS eller OS X enheder. Har du en hjemmeside åben på f.eks. din iPad, kan du åbne den på din Mac eller iPhone.
 • Offline læseliste – Læselisten blev oprindeligt introduceret i iOS 5. I iOS 6 vil ting på din læseliste bliver gemt så du kan læse dem mens du er offline.
 • Mulighed for at uploade fotos fra din iOS enhed til internetsider ligesom på en PC/Mac, hvor man manuelt skal browse efter billeder.
 • For tjenester som har en applikation i AppStore, men som bliver tilgået fra Safari i stedet, vil der nu være mulighed for at gøre brugeren opmærksom på at tjenesten har en app de kan bruge i stedet, og giver dem mulighed for at lede dem direkte til appen i AppStore (eller åbne den hvis de allerede har den installeret).
 • Fuld skærmvisning i landskabsorientering.

Ny App – Passes

Luftfartsselskaber etc. er begyndt at lave applikationer så folk f.eks. kan modtage og vise deres flybillet (boarding pass), biografbilletter eller medlemsbeviser etc. Denne app er tiltænkt at samle alle disse ting og samle dem i en app. Appen er også lokalitetsbaseret, og kan f.eks. hente din biografbillet frem når du ankommer til biografen, direkte på din låseskærm. Derudover understøttes også ændringer, så hvis din flybillet f.eks. bliver ændret så vil det kunne ses som notifikation og ændringen vil blive opdateret på selve billetten.

Guided Access

iOs 6 får nogle nye handikapfunktioner. Bl.a. bliver det muligt at fjerne visse “controls” (f.eks. knapper etc.) fra apps, så man f.eks. kan lade et autistisk barn rode med en applikation uden ved at uheld at havne i f.eks. indstillingerne for programmet.

Derudover bliver det muligt at låse et program til iPad’en så brugeren ikke kan skifte program (Home-knappen stopper med at virke). Dette er f.eks. tiltænkt skoler, hvor man bruger iPads til eksamener, men ikke vil have at eleverne hopper ind i Safari og finder løsningerne på nettet.

Maps

Dette var nok forventet for de fleste siden rygterne har svirret på nettet i lang tid, men nu er det faktum: Google Maps er ude, og iOS 6 kommer nu med en helt ny Maps-applikation bygget op fra bunden fra Apple selv. Dette er bl.a. årsagen til at Apple også nu tilbyder lokal søgning på verdensplan (inkl. fra Siri). Du kan se fotos fra flere steder.

Ligesom Google Maps til Android kommer Maps nu med trafikopdateringer baseret på iOS brugere. Endnu vigtigere er det dog at Maps endelig bruges som en rigtig GPS-app, en feature styresystemet længe har savnet. GPS-navigationen virker bl.a. også fra låseskærmen, og der er integration med Siri, så man f.eks. kan spørge om der ligger tankstationer på vejen mod destinationen. Maps benytter vektorbaseret grafik og er hurtigt og effektivt at bruge, hvilket også betyder at man kan zoome ind og se 3D.

En meget interessant feature i den forbindelse er “Flyover”. Apple har været rundt mange steder i verden og lavet 3D-opbygninger af store byer og lign. og du kan dermed få en 3D tur over f.eks. New York, og se hvordan bygningerne ser ud. Det er så effektivt at det næsten ligner en rigtig optagelse, og det ser virkeligt smukt ud, samt at det er spændende at kunne se berømte bygninger i 3D.

Andre features

 • Facebook-integration ligesom med Twitter. Du kan linke og dele fra dine applikationer gennem integrationen. Sidst men ikke mindst kan du “like” apps, film, musik etc. på iTunes Store/App Store, samt at du kan integrere med din kontaktbog, samt at fødselsdage og events på Facebook du deltager i lander også i din kalender. Denne integration kommer også til Mac.
 • Mulighed for at besvare indgående opkald fra en person med en SMS eller bede telefonen minde dig om at ringe personen op senere. Dette sker via. en slide-op menu når du modtager et opkald. Svarer du med en besked kan dette være en hurtigbesked (f.eks. “Jeg ringer til dig senere” eller “Jeg er på vej”) eller en besked du selv skriver. Vælger du at blive mindet om at ringe tilbage til personen senere, kan du vælge om dette skal ske efter en time, når du forlader det sted du er nu, når du kommer hjem eller når du lander på dit arbejde.
 • “Forstyr mig ikke” mulighed i indstillingerne. Gør så notifikationer, opkald og SMS’er ikke forstyrrer dig, samt at du har mulighed for at bestemme hvem der må ringe til dig når denne indstilling er slået til og i hvilket tidsrum. Sidst men ikke mindst kan du gøre så flere opkald fra samme person stadigvæk vil ringe, så hvis en person ringer mere end en gang (f.eks. hvis det er noget vigtigt) så vil opkald nr. 2 stadigvæk give lyd fra sig.
 • FaceTime kan i iOS 6 også bruges med data, og er ikke længere begrænset til Wi-Fi. Derudover vil dit Apple-ID og dit telefonnummer blive knyttet, så du kan besvare opkald på f.eks. din iPad, og ikke kun din telefon. Integration med iMessage kommer også.
 • Foto Stream kan nu dele billeder med venner og familie. Du kan udvælge billeder og personer de billeder skal deles med, hvorefter disse billeder vil vises som et album for de personer du har valgt i deres egen fotostream. Derfra kan man desuden kommentere billeder.
 • Du kan markere folk som VIP’s i dit mailprogram. Dette gør at e-mails fra disse personer kommer som en notifikation på skærmen på samme måde som en SMS, samt at alle VIP-mails bliver samlet i en e-mail mappe. Sidst men ikke mindst kan du nu tagge (flagge) mails, samt at du nu kan indsætte fotos of videoer direkte fra mailprogrammet og åbne password-beskyttede Office-dokumenter.
 • “Lost Mode” tillader dig at sende et telefonnummer til din enhed hvis den er gået tabt, så folk der finder den nemt kan ringe til dig og aftale hvordan du får din enhed tilbage.

iOS 6 indeholder i alt over 200 nye features, så vi har kun dækket de vigtigste her. iOS 6 kommer i starten af efteråret, og betaen er allerede ude til udviklerne. Styresystemet vil være tilgængeligt for iPhone 3GS og senere, iPad 2 og senere samt iPod Touch 4. og senere.

Du kan se hele Apples præsentation her.

Skriv et svar