iOS 5 frigivet til iPhone, iPad og iPod Touch

Her tidligere på dagen blev der åbnet op for at man kunne opdatere iTunes til version 10.5, og nu her kl. 20:00 i aftes dansk tid har Apple endelig åbnet hanerne op for at iOS 5 kan hentes til dine iOS enheder.

iOS 5 tilføjer en lang række nye funktioner til Apples enheder, her to dage før iPhone 4S bliver frigivet i USA og 6 andre større lande (Danmark og flere lande får den 2 uger senere, d. 28. oktober), og er bl.a. årsagen til at iPhone 4S har været nogle måneder forsinket i forhold til tidligere iPhones. Systemet bringer over 200 nye features, bl.a.:

 • Notifikationscenter

Det nye notifikationscenter bringes frem ved at swipe fra toppen af skærmen og ned. I notifikationscenteret kan man på en per-app basis få Apps der understøtter det til at komme med deres notifikationer. Bl.a. kalender, e-mail, vejret, aktier og andre ting er tiltænkt at have resident deroppe. Nofitikationer vil desuden også kunne ses på låseskærmen, hvor et swipe på en notifikation bringer dig til den relevante applikation. Notifikationscenteret bringer med andre ord ‘Widgets’ til iOS, hvilket er noget systemet har savnet længe i forhold til sin Android-konkurrent. Ikke tilgængeligt på iPod.

 • Trådløs synkronisering og Wi-Fi opdatering

Det er nu muligt at synkronisere og opdatere sin iOS enhed trådløst bare for at være på nettet. Dette indebærer desuden også at det nu ikke længere er nødvendigt at tilkoble sin iOS enhed til en computer eller Mac for at bruge den første gang.

 • Twitter Integration
 • Nye Apps: Reminders, Newsstand (til magasiner), iMessage (iOS messenger klient), Cards (lav fødselsdagskort og invitationer via. din iOS enhed, og Apple vil producere og sende dem)
 • Opdateringer til en del nuværende applikationer:
  • “iPod” appen til iPhone/iPad bliver splittet op i video/music ligesom på iPod Touch, samt at lange tracknavne nu kan vises.
  • Game Center kan nu købe spil direkte derindefra samt kommer med en række nye brugerfunktioner.
  • Safari understøtter nu en ny “reader”-mode, der fjerner junk og reklamer fra internetartikler og lader dig læse dem på en bedre måde. Private browsing, læseliste (liste over ting du vil læse senere)
  • Fotos: Evnen til at lave albummer ud fra billeder taget med enheden, billedesynkronisering med iCloud
  • Mail-appen: Tekstredigering (fed, kursiv osv.), opdateringer til brugergrænsefladen, mapper, sidebar mm.
  • Kalender: Mulighed for at dragge begivenheder rundt, samt mulighed for at skrive mere info om et event, synkronisering.
  • Kamera: Evnen til at tilgå kameraapp fra låseskærmen, man kan nu tage billeder med volume-op knappen, rødøjnefjerner og beskæring direkte i appen. Ansigtsgenkendelse og stabilisering af videoer (kun på iPhone 4S).
 • iCloud

Stort set alt på din iOS enhed kan nu synkroniseres trådløst via. iCloud i realtime, inkl. kalenderaftaler, fotos, e-mails, dokumenter, videoer, bogmærker, apps, musik osv. Indkøb via. en enhed synkroniseres nu til andre enheder. 5 GB lagerplads er som standard til rådighed, men visse dele (inkl. musik) koster ikke lagerplads. Ellers kan man købe op til 50 GB for et årligt beløb hvis det ikke er nok. iCloud kommer i fremtiden med iTunes Match understøttelse, som tillader dig at lade musik fra dit musikbibliotek (inkl. musik du ikke har købt hos Apple) bliver matched med iTunes Stores musiksamling, og derved kan du få opgraderet musikkvaliteten på dine sange for $25 om året.

iOS 5 kan hentes efter du har opdateret til iTunes 10.5 og er for skribentens vedkommende ved at downloade lige pt.

Skriv et svar