HTC Gratia

Anmeldelse

HTC Gratia anmeldelse

I markedet for telefoner er forbrugernes behov varierende. Nogle ønsker en billig mobil til 1,- med et dertilhørende billigt abonnement. Andre elsker en top-of-the-line model som Galaxy S, iPhone 4, Desire HD/Z som hurtigt bliver dyr over en 6 måneder periode. I disse tider er det dog værd at huske på at det også er muligt at få en god mellemklassesmartphone med god funktionalitet der ikke har kostet dig 6.000 kr. når bindingsperioden er ophørt, og HTC Gratia, den europæiske version af AT&T’s HTC Aria, fylder denne niche smukt.

Specifikationer

Lad os slå det fast med det samme: Gratia er ikke en top-of-the-line mobil. I stedet er den et billigt alternativ til andre Android-smartphones der i dag kan være relativt dyre, mens den stadigvæk holder en pæn performance.

Med sin 600 Mhz Qualcomm CPU har Gratia samme ydelse som iPhone 3GS, hvilket bestemt er respektabelt. Det samme kan siges om RAM-mængden på 384 MB hvilket er imponerende for en telefon i den prisklasse og velegner sig fint til multitasking. Telefonen der er udstyret med Android 2.2 og loadet med HTC’s Sense-brugerinterface reagerer som den skal, og det er sjældent at den virker langsom.

 • 600 Mhz CPU, 384 MB RAM
 • 3,2” TFT-skærm på 480 x 320 opløsning
 • 5 megapixel kamera med ansigts-genkendelse. Max opløsning på billeder er 2592 x 1944 pixels. Ingen blits.
 • 512 MB intern hukommelse, samt op til 32 GB på et microSD-kort
 • 1200 mAh Li-ion batteri med 6-7 timers tale og op til 360 timers standby
 • Understøtter alle moderne netværksstandarder, inkl. 3G, Wi-Fi, GPRS, BlueTooth 2.1, samt at telefonen har en GPS-modtager og FM-radio
 • Afspiller MP3, AAC, WAV, MP4, samt H.264 video
 • Accelerometer og nærheds-sensor
 • 103,8 x 57,7 x 11,7 mm i størrelse og med en vægt på 115 gram

Den eneste store skuffelse er at kameraet ikke understøtter HD-videooptagelse, sandsynligvis pga. CPU-hastigheden. Optagekvaliteten er derfor langt fra toppen af markedet, men den er funktionel og underholdende nok til amatørvideoer.

Design

Designet på Gratia er bestemt en smartphone værdigt. I en verden hvor dyre smartphones ofte er kendetegnet ved at være nogle store sataner med skærme på op til 4”, så er Gratia fint med. Telefonen forsøger ikke at markedsføre sig som værende lille og kompakt, og har næsten samme størrelse som en iPhone 3GS, dog en cm kortere og en halv cm smallere, men med nogenlunde samme tykkelse. Vi er vilde med designet som alt i alt virker rigtigt streamlined og professionelt.

Telefonen har en flad bagside med semi-runde kanter der gør den behagelig at holde på, og selvom skærmen føles en smule lille så er den stadigvæk en fin størrelse medmindre man har exceptionelt store hænder. Telefonen ligger godt i hånden og føles relativt kompakt.

Under telefonens skærm er der placeret fire berøringssensitive knapper: Home, Menu, Tilbage, Søg. Dette design har til en vis grad sine fordele, men vi har aldrig rigtigt været fans af det som vi har med iPhones simple design, der kun inkluderer en hjemmeknap og resten af navigationen foregår via. touch-skærmen, hvilket gør tingene en del simplere at finde ud af. Det er på ingen måde dårligt design, men det kræver lidt tilvænning hvis du ikke har været vant til at benytte sådan nogle knapper før, da knapperne kan have forskellige funktionalitet afhængig af hvor på telefonen du er navigeret hen. I stedet for disse knapper kunne man muligvis have ønsket sig en lidt større skærm (3,5”).

Telefonen fås i tre farver: Sort, Hvid og skovgrøn, dog er alle farver ikke nødvendigvis tilgængelige hos alle forhandlere.

HTC Sense UI

Mange producenter på markedet benytter efterhånden Android, men fælles for dem er at de hver har deres unikke brugergrænseflade designet til at differentiere dem fra konkurrenterne.

HTC’s brugergrænseflade ”Sense UI” er, efter vores mening, stadigvæk den bedst designede af dem alle! Ud over at grænsefladens farver giver en god kontrast og en fed følelse, så har Sense UI ikke så mange irriterende småfejl som man af og til kan finde hos andre Android-telefoner. Det store HTC ur i midten som bl.a. også viser vejrudsigten er efterhånden velkendt, og det ser stadigvæk lige godt ud med tiden. Telefonen kommer med en række forskellige applikationer, bl.a. en funktionel medie-afspiller som kan afspille de formater vi nævnte i afsnittet for specifikationer, samt en YouTube-applikation.

Sidst men ikke mindst kører telefonen Android 2.2, hvilket ikke altid er helt udbredt for telefoner i denne klasse. HTC Aria ankom f.eks. med Android 2.1, og vi er imponerede over at HTC har valgt at smide Froyo på denne telefon. Telefonen kommer med adgang til de sædvanlige Android-services, inkl. Android Market hvis de indfødte applikationer ikke tilfredsstiller dine behov.

Video: HTC Sense UI på HTC Aria

httpv://www.youtube.com/watch?v=mg338vZKisE

Mobilterminalens samlede vurdering af HTC Gratia

HTC Gratia er muligvis lidt sent ude, men vi brokker os ikke. For dem som ønsker en relativt billig smartphone i en respektabel størrelse som kan det meste, så er Gratia et solidt valg. God batterilevetid, god funktionalitet og et opdateret styresystem er kræs, men som altid er det HTC’s design, både indeni og udenpå, der stjæler showet, og vi kan lide det.

Det eneste vi egentlig savner er HD-videooptagelse, og muligvis en blits på kameraet. Da det er et stykke tid siden Aria kom ud, og de to telefoner er stort set ens (bortset fra Android 2.2 på Gratia) kunne man muligvis have håbet at HTC ville have opgraderet lidt på telefonen, muligvis med en hurtigere processor for lidt ekstra hastighed.

Gratia er stadigvæk et dejligt valg hvis du ikke ønsker at investere stort i en smartphone, men stadigvæk gerne vil have en frem for en mere gammeldags ”feature-phone”, og den får derfor en varm anbefaling, men ingen topkarakter. HTC står som altid for kvalitetstelefoner, og vi har virkelig savnet en mellemklassetelefon fra deres side i Europa i forhold til HTC Legend som desværre var dyrere end den burde have været. For dem som har savnet sådan en telefon, så ser det ud til at julen er kommet lidt tidligere i år.

Din mening tæller: Hvad synes du om anmeldelsen af HTC Gratia? Er den god, kedelig, overfladisk eller noget helt fjerde? Skriv venligst en kommentar nedenfor…

Specifikationer

HTC Gratia specifikationer

Netværk
2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network HSDPA 900 / 2100

Størrelse
Dimensions 103.8 x 57.7 x 11.7 mm
Weight 115 g

Skærm
Type TFT capacitive touchscreen, 256K colors
Size 320 x 480 pixels, 3.2 inches
– Accelerometer sensor for UI auto-rotate
– Proximity sensor for auto turn-off
– Optical trackpad
– HTC Sense UI
– Flip-to-mute a call

Lyd
Alert types Vibration, MP3 ringtones
Speakerphone Yes
– 3.5 mm audio jack

Hukommelse
Phonebook Practically unlimited entries and fields, Photocall
Call records Practically unlimited
Internal 512 MB ROM, 384 MB RAM
Card slot microSD, up to 32GB, 2GB card included, buy memory

Datamuligheder
GPRS Up to 114 kbps
EDGE Up to 560 kbps
3G HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 2 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 b/g
Bluetooth Yes v2.1 with A2DP
Infrared port No
USB Yes, microUSB v2.0

Kamera
Primary 5 MP, 2592 x 1944 pixels, autofocus
Features Geo-tagging, face detection
Video Yes
Secondary No

Funktioner og andre features
OS Android OS, v2.2 (Froyo)
CPU Qualcomm MSM 7227 600 MHz processor
Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
Browser HTML
Radio Stereo FM radio with RDS
Games Yes
Colors Black, White, Green
GPS Yes, with A-GPS support
Java Via third party application
– Digital compass
– SNS integration
– Google Search, Maps, Gmail
– YouTube, Google Talk, Picasa integration
– MP3/AAC+/WAV player
– MP4/H.264 player
– Voice memo
– Predictive text input

Batteri og -levetid
Standard battery, Li-Ion 1200 mAh
Stand-by Up to 360 h (2G) / Up to 400 h (3G)
Talk time Up to 7 h (2G) / Up to 5 h 50 min (3G)

Bemærk: Mobilterminalen stiller ingen garanti for ovenstående specifikationers nøjagtighed. Se venligst HTC Gratia på HTC.com

Video

Video


2 tanker om “HTC Gratia”

 1. Hejsa!
  I skriver den køre Andrio 2.2, men HTC siger den har Android™ 2.1 (Éclair) with HTC Sense™. Hvorfor skriver i det???

Skriv et svar