[chart maker=”HTC” product=”One X”]
HTC One X anmeldelse
HTC One X er den største og dyreste telefon i HTCs nye One-serie af mobiltelefoner, der tæller den minimalistiske telefon One V på 3,7”, One S på 4,3” og One X på 4,7”.
Hvor One X i USA er nedgraderet til en dual-core Snapdragon processor på 1,5 Ghz (samme processor som i One S), er den globale/europæiske version, som vi har haft fat i, udstyret med en quad-core Tegra 3 processor fra Nvidia med 1,5 Ghz på hver kerne. Tegra 3 udmærker sig derudover ved at have en 5. kerne, som kører ved lavere ydelse, men også markant lavere strømforbrug, og denne kerne benyttes derfor når telefonen ikke er i brug eller kun bruges til lette opgaver. Vi har i denne anmeldelse kigget på om One X og om Tegra 3 lever op til “hypen”.
Det store display
Smartphoneskærme er i det seneste år blevet større og større, og det er blevet sværere og sværere at finde små smartphones i butikkerne disse dage, som ikke kan betegnes som discount-smartphones, da stort set alt har en skærmstørrelse på 4” eller mere (HTC One V, som er One X mindste lillebror, er med sine 3,7” en undtagelse). One X, med sine 4,7”, har heller ikke noget at frygte i forhold til at blive sammenlignet med telefoner som Galaxy SIII eller Galaxy Nexus. Vi er, på redaktionen, i hvad fald bestemt imponerede over skærmen.
Selv med en størrelse på 4,7” har skærmen en enorm pixeltæthed med sin 720p skærm, samt utrolig betragtningsvinkel. Selv om telefonen ses fra siden af, så er det længe siden vi har set så godt et billede når man ikke kigger direkte på telefonen. Pixeltætheden på selve telefonen er, med sine 316 ppi, lige under hvad iPhonens Retina-skærm præsterer, med sin IPS LCD 2 teknologi og med gorilla-glas i fronten. Farverne er krystalklare og skærmen producerer billeder i troværdige og flotte farver, om end Super AMOLED-skærmene, som Samsung producerer, stadigvæk har den bedste farvegengivelse. Dette ændrer dog ikke på at skærmen er en af de bedste vi længe har set, og at den er fantastisk til at se film og spille spil på. Folk som køber en One X, bør gøre klogt i at udforske Google Play (tidligere Android Market) for spil de kan hygge med når de er på farten. Det er næsten synd at købe en telefon med sådan en skærm og så ikke, i det mindste, se den afvikle noget meget visuelt.
One X’s krop
Med stor skærm kommer dog også stor telefon. Vi har set det med mange af de nye telefoner med skærme på 4,3” eller over, hvor den store skærm følges af et klodset design. One X er en af de få telefoner hvor den store skærm kommer på en telefon der også har et flot og elegant design, med en tykkelse på 8,9 mm, hvilket ca. er det samme som iPhonen. For en telefon som er så stor, er den stadigvæk en fornøjelse at have i hånden, om end folk med små hænder, eller med et generelt had til store telefoner, dog nok vil ty til en telefon af lidt mindre proportioner. Ikke mindst da HTC har valgt at placere power knappen på toppen af telefonen (hvor Samsung har været så smarte at placere den på siden af telefonen).
En ting HTC dog skal have stor ros for, er vægten. På kun 130 gram er telefonen stort set i samme vægtklasse som mange andre telefoner, der er meget mindre end One X er.
Hardware, hastighed og højkvalitetsfotografering
Som nævnt i starten af anmeldelsen kommer den europæiske version af One X med en Tegra 3 quad-core processor fra Nvidia, hvor den amerikanske version kun kommer med en dual-core Snapdragon (både Tegra 3 og Snapdragon-versionen har en ydelse på 1,5 Ghz på hver kerne). Efter at have testet ydelsen på telefonen kan vi kun sige at vi er meget imponerede over hvor godt Tegra 3 yder under belastning, men endnu mere imponerede over hvor godt den yder når det kommer til at spare på strømmen. Tegra 3 er en ekstremt strømvenlig processor og den giver lige dét ekstra, til at One X komfortabelt kan holde på strømmen.
Det er et heldigt kvalitetstræk, for batteriet er et af de områder hvor One X desværre ikke imponerer synderligt. Det betyder ikke at telefonen holder dårligt batteri, men omvendt imponerer det heller ikke på nogen måde og hvad værre er, er at HTC har afskaffet muligheden for at skifte batteriet ud med et større, for dem som ikke har noget imod en telefon som er tykkere og vejer lidt mere.
Processoren gør dog sit til at One X sagtens kan holde en dag eller to ved almindeligt brug. Slår man desuden 3G fra, når det ikke bruges (vi anbefaler i den forbindelse en app som JuiceDefender til at håndtere den slags), så vil batterilevetiden være mere end tilfredsstillende for de fleste mennesker. Vi havde dog håbet på et batteri på over 2000 mAh, men Tegra 3 giver lige det ekstra pust der skal til for at batterilevetiden er fuldt ud acceptabel.
Tegra 3 imponerer som sagt også på ydelsesfronten. Siden dual-core CPU’er gjorde deres indtog i mobiltelefoner for et par år tilbage har smartphones vist sig som værende ekstremt hurtige og virksomme, og med en quad-core CPU bag skærmen er One X absolut ingen undtagelse. Alle programmer starter utroligt hurtigt, interfacet er flydende, og selv når flere programmer kører samtidigt sørger de 1 GB RAM og Tegra 3 for at det sker så hurtigt som man forventer af en topmoderne smartphone.
Kameraet er også et af de områder hvor One X virkelig imponerer, også selvom det stikker en smule ud fra bagsiden af telefonen på et ellers dejligt design. Men HTC kompenserer her ved at bringe os en telefon som bare er fantastisk til at tage billeder med.
Især kamerasoftwaren har HTC givet en overhaling. Bedre kameraalgoritmer og billedbehandling, samt masser af muligheder direkte fra kamera-app’en, inkl. HDR, sort-hvid, panorama osv. Desværre er HDR-funktionen ikke super god. Vi er i hvert fald ikke så imponerede som de HDR-billeder som iPhone 4S tager. Men med sine 8 megapixels på bagsiden og 1,3 på fronten og en fantastisk fotosensor fejler de almindelige billeder bestemt ikke noget, og kameraet optager desuden 1080p HD video ved 30 billeder i sekundet, ganske som man ville forvente af en moderne smartphone. Bedst af alt er dog at HTC har inkluderet nogle fede funktioner til videooptagelse, bl.a. billedstabilisering, men også slow-motion optagelse er en mulighed.
Hvor telefonen til gengæld efterlader os savlende efter mere, er i hukommelsen. HTC, har med One X, valgt ikke at inkludere et microSD-kort i telefonen, hvilket berøver brugerne op til 32 GB plads (per SD-kort, da de kan skiftes ud). Selvom One X kommer med 32 GB intern hukommelse, så undrer det os at HTC har udeladt dette når nu f.eks. Apple leverer iPhonen med op til 64 GB hukommelse. Det virker alt i alt tåbeligt, specielt taget i betragtning at One X, nærmest, er designet til at se HD video på.
One X brugergrænseflade
HTC One X lander med Android 4.0 overlagt med HTCs Sense UI i version 4.0. Vores holdning til Sense UI er at det er funktionelt, men ikke altid helt gennemskueligt uden tilvænning. Vi vil dog stadigvæk proponere det over visse andre brugergrænseflader fra andre producenter, bl.a. Sony (Ericssons) Timescape UI, som efter vores mening, aldrig har fungeret særligt godt. Specielt har vi aldrig været stor fan af nogen af HTCs standardprogrammer, inkl. deres SMS-program. Dog er det som altid vidunderligt hvordan man, på Android, kan erstatte brugergrænsefladen helt eller delvist med eksterne programmer.
Selve Sense ser fantastisk ud og er, siden version 4.0 udkom, blevet meget bedre og mere intuitivt. Dét, sammenholdt med Android 4.0, fremfor 2.3, der fungerer det bare endnu bedre. HTC skal, i den forbindelse, ligeledes roses for at smide Android 4.0 på HTC One V, selvom det er en lavprisklassetelefon. Det gør en stor forskel og vi håber at de andre producenter snart følger trop. Android 4.0 er fantastisk, og fungerer særdeles godt på One X.
Skærmen og brugergrænsefladen fungerer godt sammen, og med den høje opløsning er der ekstra meget plads på skrivebordet. Det er nok de færreste der kommer til at benytte sig af alle de 7 homescreens der er at finde på One X, selv med widgets. Så snart man har vænnet sig til Sense giver det hele mening og brugergrænsefladen er da bestemt også blevet forbedret siden tidligere Sense-versioner.
Meget af ”appealen” i One X er baseret på, om du er en person der kan lide at bruge din telefon med én eller to hænder. Selv folk med små hænder vil finde den store skærm en drøm at skrive på, hvis de skriver med begge hænder/tommelfingre. Folk som foretrækker at bruge deres telefon i én hånd, vil dog sandsynligvis føle at skærmen er for stor. Det er en personlig præference, selvom det er velkendt at folk som skriver SMS’er med to hænder kan skrive ekstremt hurtigt.
Opsummerende konklusion for HTC One X
Hvad trækker op:
- Enestående kvalitetsskærm med HD opløsning og brede vinkler.
- Pragtfuld quad-core ydelse der afvikler alt uden hak.
- Kvalitetskamera der tager rigtigt gode billeder.
- Eksemplarisk design for en telefon med stor skærm.
- HTC Sense UI er blevet pragtfuldt, og kører som en drøm på Android 4.0.
Hvad trækker ned:
- Batterilevetiden er bestemt tilfredsstillende, men ikke enestående og batteriet kan ikke skiftes.
- Intet microSD-kort.
- HDR-funktionen på kameraet er ikke optimal.
- Power-knappen er ikke optimalt placeret.
Desuden kan vi godt lide:
- De spændende kamera-funktioner.
- Det store udvalg af Widgets.
- Integrationen mellem dine kontakter og Facebook.
- Androids sædvanlige muligheder for brug af avancerede applikationer.
HTC One X er en telefon som kunne have været designet af Apple, hvilket i dette tilfælde skal tages som et kompliment. Den er stilren, kompetent, lynhurtig og spækket med fantastiske features og mediemuligheder og er batteridygtig selv under hårde opgaver.
Android har længe været et system der har været plaget af fragmentation med 117 forskellige telefoner med 117 forskellige versioner og brugergrænseflader. Android 4.0 har været på markedet i over et halvt år nu (i skrivende stund), og har endelig bevist at det har formået at placere Android i førertrøjen (eller i hvert fald tildelt en delt førsteplads) som et super-stabilt system – fuldt på højde med iOS – i vores øjne faktisk endnu bedre.
HTC demonstrerer, med alle telefonerne i One-serien, fint hvordan man kan give en kompetent og fuldført oplevelse i tre forskellige størrelser. For et firma som i de foregående år har set sig slået af konkurrenter som Samsung, kommer HTC her med en samlet løsning til det seriøse marked, og endnu vigtigere, en seriøs konkurrent til Samsung Galaxy S3 og iPhone 4S (og den kommende iPhone 5).
Som med andre top-smartphones på markedet gør den avancerede hardware det til en dyr telefon, men tag ikke fejl: du får hvad du betaler for!
Hvad synes du om One X? Har du købt, eller ønsker at købe den, er du mere end velkommen til at smide en lille kommentar nedenfor.
Specifikationer
Generelt
3G Network HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
Mobilstørrelse
Dimensions 134.4 x 69.9 x 8.9 mm
Weight 130 g
– Touch-sensitive controls
Skærm/display
Type Super IPS LCD2 capacitive touchscreen, 16M colors
Size 720 x 1280 pixels, 4.7 inches (~312 ppi pixel density)
Multitouch Yes
Protection Corning Gorilla Glass
– HTC Sense UI
Alert types Vibration, MP3, WAV ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
Hukommelse
Card slot No
Internal 32 GB (26 GB user-available) storage, 1 GB RAM
Datamuligheder
GPRS Yes
EDGE Yes
Speed HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Yes, v4.0 with A2DP
NFC Yes
USB Yes, microUSB (MHL) v2.0
Kamera (front- og bagkamera)
Primary 8 MP, 3264×2448 pixels, autofocus, LED flash, check quality
Features Simultaneous HD video and image recording, geo-tagging, face and smile detection
Video Yes, 1080p@30fps, stereo sound rec., video stabilization, check quality
Secondary Yes, 1.3 MP, 720p
Styresystem og funktioner
OS Android OS, v4.0 (Ice Cream Sandwich)
Chipset Nvidia Tegra 3
CPU Quad-core 1.5 GHz
GPU ULP GeForce
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass
Messaging SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email
Browser HTML, Adobe Flash
Radio Stereo FM radio with RDS
GPS Yes, with A-GPS support
Java Yes, via Java MIDP emulator
Colors Gray, White
– MicroSIM card support only
– Beats Audio
– Active noise cancellation with dedicated mic
– TV-out (via MHL A/V link)
– SNS integration
– MP4/H.263/H.264/WMV player
– MP3/eAAC+/WMA/WAV player
– Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk
– Document viewer/editor
– Voice memo/dial/commands
– Predictive text input
Batteriinformation
Standard battery, Li-Po 1800 mAh
Video
Hej, vil lige høre hvad I synes jeg skal? Jeg er en pige på 16 som altid kun har haft knap telefoner. Tænker det er på tide med en smartphone men ved ikke om HTC oneX vil være for stor til at have i hånden.
Og er der måske andre forslag til en passende touchmobil? Tak 🙂
skal det være med plastik skærm eller hvad
@Louise: Det er svært at sige. One X er en glimrende mobil og mange, måske specielt mænd, vil ikke have et problem med telefonens størrelse. Tænk på, skærmen er trods alt 4.7″, hvilket er væsentlig større end fx iPhonens.
Kan ikke anden end anbefale One X, men hvis du p.t. skulle være en anden, men tilsvarende, ville jeg tage et kig på Samsung Galaxy S 3. Held og lykke med valget
jeg har lige bestilt den, den lyder jo super god! glæder mig allerede!!..
har lige haft iphone i et år, som jeg skifter ud nu med den her.. 🙂
Ville lige høre om jeg skal købe HTC ONE X eller for min telefon lavet til 1800 kr
Hej Daniel.
Puha, det er meget svært at svare på. Kommer lidt an på hvad du selv synes. Aller først, hvilken telefon har du nu?
Jeg overvejer og købe denne HTC one X, da jeg synes det er en flot designet telefon, også fordi den er en klasse for sig, med alle dens specifikationer.
Er den det værd, at skifte ud med sin HTC Sensation?
jeg har den , og det eneste jeg er utilfreds med er at skærmen ikke kan tåle en tur på jorden,uden at smadre, holder støm en hel dag, den er bare super, undtaget ,skærmen.
britta