Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus

Anmeldelse

Samsung Galaxy Nexus anmeldelse

Verdens første smartphone med styresystemet Android, version 4.0, er landet. Navnet blev Galaxy Nexus.

Produceret af Samsung, men med Google teknologi til op over begge ører, gør Galaxy Nexus til en yderst konkurrencedygtig smartphone, som vil kunne smække selv de bedste af pinden i toppen af poppen. Her refererer jeg blandt andet til iPhone 4S, som vi alle ved burde have heddet iPhone 5. Men sådan går det vel når man, som Apple, prøver at opgradere en allerede stor-sællert, for at undgå omkostningsrige omstruktureringer af produktionsmaskiner og andet der skal til, for at sætte en helt ny model i verdenen.

Nuvel. Hvor Apple ikke vil imponere dens, ellers så, bundsolide loyale fanskare, må andre jo træde til.

Galaxy Nexus’en er allerede, af flere kendte udenlandske internetmedier, blevet udråbt til en af årets største smartphonelanceringer, og det siger ikke så lidt. Det må trods alt, have været noget af et arbejde ligefrem at overgå gigantsuccessen Galaxy S 2, fra samme producent. Om det er lykkedes, vil vi kigge lidt nærmere på i artiklen her. Jeg vil ligeledes berøre det nyeste skud på stammen indenfor mobile styresystemer, nemlig Android 4.0, med kodeordet Ice Cream Sandwich (gad godt vide hvem der finder på de navne, og i øvrigt om der skulle være en stilling ledig!)

Nyt og spændende Android operativsystem

Lad os bare springe lige ud i det, og gå i flæsket på den nye version af det populære Android – 4.0 udgaven. Se billede herunder:

Android 4.0 - Ice Cream Sandwich

Som nogle nok vil være klar over, så udgav Androids største konkurrent, Apple, deres længe ventede iOS 5 tidligere på året. Og i skrivende stund, er iOS 5 faktisk allerede blevet opdateret, men det er en anden snak.

iOS 5 var, og er, en bragende succes, da Apple har lyttet til meget af den kritik de har fået fra de tidligere versioner og rent faktisk gjort en del for at imødegå dette. De skrev selv at der var over 200 nye features inkluderet, men den generelle befolkning vil nok kun være klar over (og interessere sig for) de større ting, fx Siri, nyt notifikationscenter, iCloud osv. osv. Pointen er, at Google har været under pres for at diske op med en værdi rival.

Med nøgleordene fra internetgiganten selv in mente (”enchant me, simplify my life and make me awesome”), dykker vi nu ned i suppedasen.

Galaxy Nexus er udstyret med Android 4.0, hvilket nok mest vil være stjernen i showet i forbindelse med denne nye smartphone-skønhed. Der er sket væsentlige forbedringer fra den foregående version 2.3 (Gingerbread) samt tablet-systemet, Honeycomb (Android 3.0).

Specielt spændvidden mellem tablet og smartphone styresystem, har det været vigtigt for Google at mindske. Målet har været at have et enkelt system, som kan trækkes ned over alle enheder. Det er lykkedes fremragende, og det er det første produkt fra søgevirksomheden som virkelig træder i karakter som et fuldt ud gennemtænkt produkt. Godt arbejde.

Noget af det første man lægger mærke til, er fraværet af de fysiske knapper under displayet, som man skulle bruge til basal navigation. Nexus har nu kun 3 knapper. Hjem knap, tilbage-knap og for nylig brugte apps-knap. Dvs. søg og menu knapperne er forsvundet.

Som nævnt er 4.0 en væsentlig opgradering fra de tidligere versioner, og det føles som om samtlige apps og widgets har været modtager af en større overhaling, idet alt nu føles som værende komponenter i ét og samme fuldendte system.

Lækker, blød scroll, flerdimensionelle brugerfladeelementer og naturligvis den sorte baggrund, prydet af neon farver, som målgruppen, åbenbart, vurderes til ikke at kunne undvære. Det kan desuden formodes at Google måske har lyttet en smule til kritikken Apple har modtaget for den måde man tidligere modtog beskeder (og notifikationer) på – dvs. den irriterende ”pop up”, fordi notifikations ”skuffen” hos Ice Cream Sandwich har også fået en mindre opdatering. Nu vises der et lille miniaturebillede af den kontakt, som fx e-mailer dig. En mindre ting – jep – men stadig værd at nævne. Du kan nu også rydde enkle notifikationer, i stedet for bare ”det hele”. Det skal lige nævnes, at Apple har rettet op på de irriterende pop-ups i iOS5.

Ice Cream Sandwich hastighed og lækkerier

Ice Cream Sandwich

Kan du se hvad jeg mener med lækkerier?

Hvis du er vild med fart og mindre vild med irriterende ventetider (okay, det var en smule ledende), så vil det nye Android falde i god jord hos dig. 4.0 er hurtigt. Rigtig hurtig.

Alt hvad der nogensinde har heddet lag, er væk. Intet ”hakker”. Scroll mellem de fem ”home” skærme lige så tosset hurtigt du lyster, og det kører bare helt glidende. Personligt er det sådan noget der kan irritere, da det BURDE være ret basalt at undgå.

Google søgefelt er nu indbygget i din hjem-skærm, fremfor blot en widget, som det tidligere var tilfældet. Du kan nu også nemt oprette app-mapper, og selvom det eksisterede i tidligere versioner, er det nu en del mere intuitivt. Fokus på brugervenlighed og simplificering i det hele taget, er yderst positivt.

Bevæger du dig ind under apps, vil du se at version 2.3’s uoverskuelig app-bibliotek totalt er blevet omdannet, fra at være irriterende at have med at gøre, til en horisontalt-glidende fryd. Fortsætter du med at swipe til siden, vil du automatisk blive ført direkte ind i widget sektionen. Dvs. du har det hele ét sted, som gør det nemt at finde og arbejde med.

Android 4.0 giver dig desuden fuld kontrol over dit dataforbrug, som både vedrører telefonen, men også ned på appniveau. Fx kan du blokere for baggrundsdata i apps, sætte den til at give dig en advarsel når du er på vippen til at nå månedens databudget og muligheden for helt at de aktivere data, når du har nået din ”limit”. Så slipper du for dyre regninger fra dit telefonselskab, pga. eventuelle højere takster pr. MB du bruger, udover hvad dit abonnement tillader.

Jeg håber forældrene læser med her, fordi sidstnævnte feature er specielt anvendelig hvis dit barn har til vane at give den gas med mobilen og downloade til højre og venstre, men hvor du samtidig ikke har lyst til at stå tilbage med ekstraregningen.

Face Unlock

Højt på ”lækkerilisten” finder man måden man kan låse mobilen op på. Glem alt om fingeraftryk – den kan genkende dit fjæs! Blot peg kameraet i dit ansigts retning, og den låses op. Måske mere en gimmick, men ikke desto mindre rigtig fedt. Det går faktisk hurtigt og virker fra mange vinkler. Når jeg siger gimmick, så er det fordi der bl.a. er forlydender om at det virker med et billede. Men godt tænkt, om ikke andet…

Android 4.0’s primære fokus er at gøre livet lettere for brugeren (dig). Der er forbedret multitasking, hvilket fx vil sige apps kan swipes væk og tilbage igen, der er forbedret skrivenøjagtighed, Android Beam til at dele indhold med andre ICS brugere, ”bøger”, som kan synkronisere med Google eBooks, Google+ for ”Hangouts” og mange andre dele af brugerfladen, som har fået et stort løft.

Skrivning og QWERTY tastatur

For dem af jer som bruger Google+ og andre Google-services i det hele taget, der vil i nok være bekendt med Googles seneste interface-layout. De har, i et stykke tid nu, bevæget sig i retning af det enkle, hvilket ligeledes kommer til udtryk i ICM. Se fx i forbindelse med beskeder og e-mails:

Beskeder på Galaxy Nexus

Ligner næsten Gmail en smule…

Som tidligere nævnt, er der sket forbedringer på skriveområdet. QWERTY tastaturet, der popper frem på skærmen når du aktiverer en hvilken som helst beskedapplikation, er blevet væsentligt forbedret. På trods af Galaxy Nexus’ens forholdsvis store størrelse, hviler den godt i hånden, selv i landskapstilstand.

E-mail skrivning på Galaxy Nexus

De virtuelle knapper er perfekt placeret, som gør det enkelt og ikke mindst præcist, at skrive på smartphonen.

Ice Cream Sandwich vurdering

Hvis du ikke allerede har gættet det, så er jeg helt vild med det nye OS. 4.0’eren fikser tonsvis af de, vil ikke kalde det problemer, men måske mere, aspekter, som jeg og mange andre har synes mindre godt om. Hastighed, brugervenlighed, simplificering er alle nøgleord der kan trækkes ned over det nye Android.

Ja, og så går det jo bare perfekt i spænd med Galaxy Nexus’en.

Fysiske og tekniske aspekter ved Galaxy Nexus

Telefonen er måske udstyret med en prangende stor skærm (faktisk på hele 4,65 tommer, hvilket gør displayet til et endnu større monstrum end forgængeren Galaxy S 2), men størrelsen på skærmen matcher ikke umiddelbart dens vægt. Den vejer blot 135 g, hvilket må siges ikke at være meget i forhold til førnævnte store skærm. Den måler desuden 135,5 x 67,9 x 8,9 mm og er ellers ikke ”kantet” som GS2’eren.

Galaxy Nexus. Forsiden og bagside

Bunden og toppen har en let buede form og selve mobilen giver en ukompliceret ”plastisk” følelse at stå med.

Bagpanelet er lige til at tage af, og dermed også batteriet, som ulig Apples produkter, kan tages ud. Det betyder du kan skifte det ud med et større, måtte du ønske det.

Hardware

Inden i telefonen, finder du en 1,2 GHz processor, som sørger for RIGELIG med fart og gør den til en fryd at betjene. Den er i øvrigt produceret af Texas Instruments. 1 GB RAM sørger for yderligere regnekraft og de indbyggede 16 GB hukommelse sørger for masser af plads til musik, apps, video og andet.

Videokameraet filmer desuden i 1080p, som godt kunne forekomme at være det nye hotte indenfor mobilverdenen.

Dertil tilfældige tørre specs som (i vilkårlig rækkefølge):

  • Mulighed for 4G (LTE)
  • WiFi (trådløst net)
  • Android 4.0 OS
  • Autofokus, LED blitz og geo tagging via den indbyggede GPS
  • Dual Core 1,2 GHZ Cortex A9
  • Accelerometer, Gyro, kompas og barometer
  • YouTube, Facebook, Twitter og alt det andet sociale gejl…

Display/skærm

Udover en diagonalstørrelse på 4,65” er den udstyret med en fantastisk opløsning på 1280 x 720 pixel, og den er af typen Super AMOLED high-definition, som sikrer blændende farver og knivskarpe billeder.

Samsung Galaxy Nexus display

Ganske enkelt utroligt de har formået at presse så mange pixels ned på sådan et

forholdsvist lille område!

Fremragende farver og skarpe billeder

 

Det er ikke kun smartphonens form der er let buet, det er glasset også – kaldet Contour Display. Fed, nyskabende effekt. Virkelig smukt. Skærmen i sig selv, giver en effekt på 720p – så der er virkelig tale om high definition!

Kamera

Google og Samsung har arbejdet på at lancere et nyt produkt, som har fået navnet zero shutter lag. Produkt er måske så meget sagt, men teknologien gør at telefonen tager billeder lynhurtigt. Du ved måske fra andre smartphones, at den aldrig er klar til at tage billedet når du er? Det er et overstået kapitel hos Galaxy Nexus. Peg, tryk, og billedet er taget. Som det burde være.

Mobiltelefonen har to kameraer. Et på forsiden, til videoopkald m.m. og det primære på bagsiden, til alt det andet. Der er, fra mobilproducenternes side, gået lidt mode i at tilbyde minimum 8 megapixel. Derfor kan Galaxy Nexus’ens 5 megapixel måske ikke lyde af meget, men den bagvedliggende optikteknologi gør alligevel at kvaliteten på billederne (og ifm. video) er bedre end hos mange andre telefoner. Specielt udenfor når solen er oppe.

Nokia har lavet noget lignende tidligere, med deres EDoF optik, men de gjorde bare ikke brug af auto-fokus. Det resulterede i billeder der alligevel ikke var optimale.

Google bruger real-time videoeffekter, som er yderst underholdende at lege med. Den er også udstyret med ansigtssporing, som hjælper til med at justere forskellige ansigtsaspekter.

Samsung Galaxy Nexus set fra siden
Samsung Galaxy Nexus set fra siden

Batteri og dertilhørende batterilevetid

Næsten uanset hvilken smartphone du har med at gøre, falder man altid tilbage på samme problemstilling – batteriet. Som Nicolai Sonne fra DR2’s ”So Ein Ding” så elegant siger det:

”Der er sket utroligt meget på mobilmarkedet de sidste 10 år, men batterierne har ikke forandret sig synderligt”.

Standardbatteriet er med 1750 mAh og holder faktisk overraskende længe. Selv med Microsoft Exchange, Gmail og Twitter kørende i baggrunden, kan telefonen holde i dagevis. Det er dog mest i forbindelse med stand-by. Den begynder dog at få lidt problemer med at holde strøm, hvis du bruger den til resursekrævende applikation, som diverse navigations apps. Men udover det, er der grund til positivisme.

Specifikationerne beretter om 270 timer stand-by på 3G nettet og til 8 timer og 20 min. med tale.

Internetbrowseren

Android 4.0 har sørget for hurtigere webbrowsing end hidtil set på en androidmobil. Hele brugerfladen har dog også fået en større overfladebehandling.

Den varetager både tunge billeder, tunge sider og javascript perfekt. Det hele loader hurtigt, så selv de af jer med ADHD kan lege med 🙂

Du kan have op til 16 tabs åben på et givent tidspunkt. Selvom det er lækkert med så mange åbne tabs, er det måske mindre essentielt for smartphones og vigtigere for tablets. Nu er ICM også bygget til at skulle kunne køre på både mobiler og tablets.

Konklusion for Samsung Galaxy Nexus – bør du købe den?

Har du læst hele anmeldelsen og er kommet hertil, vil du nok allerede have på fornemmelse hvad jeg synes om Galaxy Nexus. Der er uden tvivl tale om en af de bedste smartphones på markedet. Op til nu, har jeg haft stor fidus til Galaxy S 2’eren fra samme producent, og det føles som om Galaxy Nexus overtager hvor GS2’eren slap.

Vi taler gigantisk skærm på 4,65”, fantastisk display med en opløsning for viderekomne, masser af hukommelse, godt batteri, lynhurtig 1,2 GHz CPU og ikke mindst: Det sprit nye Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), som kommer præ-installeret på denne telefon, som den første på kloden!

Android 4.0 fortjener næsten sin egen anmeldelse, for der er tale om lækkerier i verdensklasse. Der er fokuseret en del på brugervenlighed, simplificering og hastighed. Og hold nu fast, det har hjulpet. Det er uden tvivl det hurtigste Android styresystem til dato. Nogle vil måske mene det ikke er iOS-simpelt, men samtidig kræver det ikke mere end en time, så har du styr på det. Og helt ærligt: Dem som køber toppen af poppen indenfor Android, vil nok ikke have problemer med at navigere rundt alligevel…

Det eneste kritikpunkt er kameraet, som er på 5 megapixel. Ønsker den kræsne forbruger bedre kameraoptik, vil, og kan jeg, varmt anbefale Galaxy S 2, som i øvrigt også har vundet utallige priser. Det kører for Samsung for tiden, må man sige.

Specifikationer

Specifikationer

Netværk og generelt
2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
4G Network LTE 700 (region specific)

Størrelse
Dimensions 135.5 x 67.9 x 8.9 mm
Weight 135 g

Skærm og display
Type Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
Size 720 x 1280 pixels, 4.65 inches (~316 ppi pixel density)
Multitouch Yes
Protection Oleophobic coating
– Touch-sensitive controls

Lyd
Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
MEMORY Card slot No
Internal 16/32GB storage, 1 GB RAM

Datamuligheder
GPRS Yes
EDGE Yes
Speed HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; LTE
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Yes, v3.0 with A2DP
NFC Yes
USB Yes, v2.0 microUSB

Kamera
Primary 5 MP, 2592×1936 pixels, autofocus, LED flash
Features Touch focus, geo-tagging, face detection
Video Yes, 1080p@30fps
Secondary Yes, 1.3 MP

Funktioner, features og operativsystem
OS Android OS, v4.0 (Ice Cream Sandwich)
Chipset TI OMAP 4460
CPU Dual-core 1.2 GHz Cortex-A9
GPU PowerVR SGX540
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer
Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
Browser HTML, Adobe Flash
Radio No
GPS Yes, with A-GPS support
Java Yes, via Java MIDP emulator
Colors Black
– Active noise cancellation with dedicated mic
– MP4/H.264/H.263 player
– MP3/WAV/eAAC+/AC3 player
– Organizer
– Image/video editor
– Document viewer
– Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
– Voice memo/dial/commands
– Predictive text input

Batteri og batterilevetid
Standard battery, Li-Ion 1750 mAh
Stand-by Up to 290 h (2G) / Up to 270 h (3G)
Talk time Up to 17 h 40 min (2G) / Up to 8 h 20 min (3G)

Video

Video

Unboxing:

Fremvisning:

Og måske mest interessant – iPhone 4S vs. Galaxy Nexus:

Klik og læs mere om Samsung Galaxy Nexus på Google.com

18 tanker om “Samsung Galaxy Nexus”

  1. Virker den sammen med den oversete funktion til at sende sms direkte fra Outlook/Exchange på PC via telefonen. Det virker på Galaxy SII, men virker det også på Nexus? Det er noget man sætter op når man opsætter sin Exchange konto, og så kan man eller sende og modtage sms direkte på sin PC, uden at røre telefonen. Dermed får man al sin kommunikation samlet i Outlook.

  2. Jeg har efter 3½ år forladt apple, blot for at prøve noget nyt. Må erkende at jeg synes det er en fed tlf og syresystemet virker smart og en fedt at man ikke nødvendigvis er koblet op på itunes. Træerne gror dog ikke ind i himelen.

    Må erkende at efter at have haft tlf en måned at android stadig mangler noget af apples “ligefremhed”. Jeg for står ikke hvorfor det skulle være så kompliceret for en crome bruger at få lagt sine bagmærker ind på tlf…. Ydermere synes jeg også podcast delen trænger til en opsang. Pt anvender jeg et program jeg har købt “dogcatcher” som skulle være det bedste – det er dog stadig langt nemmere at anvende itunes. Eneste plus er her dog at man ikke er bundet til itunes. Ydermere synes jeg heller ikke kvaliteten af mine podcast har været som de skulle – er det bare mig?

    Et kæmpe plus er muligheden for flash som jeg har savnet…. Jeg er meget uforstående for artiklen som beskriver batteriet til at være godt…. Jeg synes min ip4 var sulten efter strøm, men denne æder 25-40 % mere – den holder ikke mere end 18-20 timer under moderat brug – det er sku ikke godt nok…..

  3. Hej Kristoffer,
    Du nævner du har haft Android i en måned, men ikke er helt tilfreds. Er det Android 4.0 du har haft fat i? Som artikler beskriver, er det sket en del fra Gingerbread til Ice Cream Sandwich.

    Det lyder mærkeligt at podcasts skulle være i ringere kvalitet. Det har jeg ikke hørt om før og bør ikke være tilfældet.

    Batterilevetiden vil selvfølgelig variere efter brug. For at sætte det i relief, så er “god batteritid” ikke det samme som i en gammeldags knap-telefon. Smartphones generelt er notoriske for kortere batteritider.

  4. Hej

    Jeg jeg har lige fået den nye nexus tlf – synes det er en kanon telefon som jeg stille og roligt bliver mere og mere glad for. Styresystemet er ICS. Vedr podcast købte jeg først dogcatcher og der er lydkvaliteten ikke i orden. Har dog forsøgt mig med beyound og her ser det ud til at være bedre :-).

    Vedr batteriet på telefonen håber jeg inderligt at de retter op på det under næste opdatering da den er under al kritik. Jeg har været iphone bruger de seneste 3½år og har anvendt den meget til surf,mail,FB, podcast, film etc og her er batteriet længder bedre end min nye nexus.

    Jeg kobler alt fra i tlf for at spare strøm, men den holder sjælent mere end 10 timer og det er sku for dårligt…..

  5. Forstår ikke helt på artiklen – forøvrigt god side med overblik – om GPS vikrer uden net – er installeret eller kan downloades eller om man skal på nettet for at kunne bruge GPS.

    På forhånd tak for svaret.

    Hilsen Per Jakobsen

  6. Hej Per,
    Selve “vejviseren” i GPS systemet virker uden net, men desværre er det nødvendigt at “downloade” selve kortet.

  7. Jeg skal til at købe ny telefon (har en HTC nu). Jeg har kigget på foreskellige og er nået frem til at det skal være Samsung Galaxy Nexus eller iPhone4S. Jeg ved godt at det er en smagssag, men hvad ville jeres umiddelbare anbefaling være?

    Jeg har ikke andre Apple produkter, men overvejer dog at købe en iPad når der engang kommer en 3’er.

  8. Har skiftet min HTC sensation ud med nexus. En virklig god telefon. Men mangle en direkte synk. Fra outlook til kalender kontaktpersoner. Kan ikke forstå at jeg ikke kan modtage vcard som sms og tilføje dem til kontakt personer i telfonen for derefter at synk. Med outlook. Næste problem ved modtagelse af kallender invitation viser mail programmet ikke invitationen og den kan ikke tilføjes til kalender. Syntes desværre ikke at den fedeste telefon jeg haf haft til dato er anvenlig ved et blandet brug af programmer Pc – telefon.

  9. jeg er 14 år og vil gerne ha min første smart phone

    jeg har tænkt det skulle være en Samasung Galaxy Nexus

    men jeg har jo ikke haft en før så vil gerne ha lidt hjelp

  10. Er på nippet til at købe enten denne Nexus eller Galaxy 2.
    Kristoffer – oplever du stadig batterilevetiden som “dårlig”? Der er vel kommet en opdatering siden du skrev? 🙂

    Svend – import af vcard: er det stadig noget som ikke kan lade sig gøre?
    Det er væsentlige punkter I begge nævner.
    Måske skriver redaktionen en bemærkning omkring dette..? 😉
    Mvh Chris

  11. Hej Svend – Batteritiden er blevet forbedret en smule, men den er stadig for ringe. Dog er det er en lækker tlf, men jeg vil råde dig til at vente og se hvad samsung har i ærmet denne uge, da batteritiden simpelthen er for ringe. En iphone holder strømmen dobbelt så lang tid……

  12. Hej,Jeg står mellem er valg af to mobiler, som er Samsung Galaxy Nexus eller Nokia Lumia 800. Jeg har selv en gammel Nokia mobil som er touch, men kunne godt tænke mig at skifte til en smartphone. Jeg er en pige på 15 år, og vil komme til at bruge mobilen meget. Hvilken vil du anbefale? jeg tænker ikke så meget på prise i detter tilfælde.
    Tak på forhånd og håber du vil hjælpe mig 🙂

  13. En god anmeldelse. Eneste punkt jeg savner er lydkvaliteten i forbindelse med musikafspilning – hvordan er den?

  14. Har købt Galaxy Nexus. Kan alt, undtaget ringe, den har den dårligste antenne af alle. Kan ikke modtage signal på min bopæl. Sætter jeg simkortet over i min gamle Nokia er der fuldt signal. Desværre kender jeg 5 der har spildt deres penge på sådan en smartphone, der ikke har nogen antenne, – det er ikke så smart.

Skriv et svar