RIAA vil kræve FM modtagere i alle telefoner

Radio Playing

Hvad vil firmaer med masser af penge have? De vil naturligvis have flere penge.

Den amerikanske underholdningsindustri RIAA (Recording Industry Association of America) er pt. utilfreds med den måde radiostationer drives i USA. Som det ser ud lige nu skal radiostationerne nemlig kun betale royalties til sangskriverne for den musik de spiller, og ikke til kunstnerne eller pladeselskaberne, hvilket sidstenævnte er stort utilfredse med.

RIAA har derfor foreslået til NAB (National Association of Broadcasters) at begge parter skal forsøge at få det gjort obligatorisk ved lov at implementere FM-modtagere i alle telefoner, PDA’er og lign. i USA. Dette vil lade radiostationerne nå et langt bredere publikum, og derfor forøge deres indtægt markant. Til gengæld skal radiostationerne betale en bid af kagen til RIAA.

Forslaget falder bestemt ikke i god jord hos telefonproducenterne. Gary Shapiro, der er chef for Forbrugernes Elektroniksammenslutning og repræsenterer mobilproducenterne, udtaler:

De skumle planer RIAA og NAB lægger om at forsøge at få regeringen til at kræve FM modtagere i alle håndholdte enheder, inkl. telefoner, er absurd ud over alle grænser. Dette forslag er ikke i nationens interesse. I stedet for at tilpasse sig det digitale marked, opfører RIAA og NAB sig som parasitter der nægter at være innovative, men i stedet forsøger at straffe dem der er.

RIAA og NAB mener dog at forslaget kommer forbrugeren til gode, og giver et bredere udvalg af musik. NAB udtaler dog at selvom forslaget/aftalen med RIAA på nuværende tidspunkt ikke er færdiggjort, og måske heller ikke bliver det, så ser det stort og positivt på situationen. De sammenligner bl.a. forslaget med tvungen indførelse af Digitale TV-tunere i fjernsyn, og understreger at radio-modtagere i telefoner vil være af stor interesse for offentlighedens sikkerhed, da radiokommunikation er en af de nemmeste måder at få kommunikeret vigtige beskeder til folk der er ude.

Den amerikanske kongres behandler på nuværende tidspunkt også sagen omkring hvem der skal modtage penge fra radioindustrien når der spilles musik. The Performance Rights Act som den hedder, har til formål netop at tvinge radiostationer til at betale dette. På nuværende tidspunkt er det kun satellitradio og netradio der betaler til RIAA og kunstnerne.

Hvis forslaget går igennem skal radioindustrien betale omkring $100 millioner til RIAA om året.

Kilder: ArsTechnica, AndroidCentral, BetaNews

Skriv et svar