Det skal være muligt at se antennekvaliteten på din smartphone

Antenne

Mange kender sikkert det med at ens telefon bare har dårlig eller ingen forbindelse til netværket, og man spørger venligt en anden person i nærheden om de har signal. “Jaja, jeg har fuldt signal”.

Dette kommer dog ikke som en overraskelse for Gert Frølund Pedersen, professor på Aalborg Universitet. Han har nemlig udviklet en metode der gør det muligt at måle antennekvaliteten på de forskellige mobiltelefoner som nu er blevet standard i industrien, og ifølge hans forsøg er forskellen i antennekvaliteten mellem de dårligste og bedste antenner op til 10 gange værre/bedre. Målingerne via. denne metode indberettes af producenterne selv til CTIA, der er en brancheorganisation for firmaer der producerer trådløs teknologi.

Vil have indført mærkningsordning

Desværre har producenterne af forretningsmæssige årsager nægtet at give forbrugerne adgang til disse data, og det møder nu skarp kritik. Gert Frølund udtaler at tallene burde være tilgængelige for forbrugerne, og han bakkes op af Telekommunikationsindustrien, der arbejder på at få indført en mærkningsordning.

“Antennerne på telefonerne varierer meget i kvalitet, men det mangler forbrugerne at få indblik i. (…) En mærkningsordning vil kunne skabe gennemsigtighed for forbrugerne. Hvis man ønsker at begrænse risikoen for at få udfald, kan man dermed vælge en god antenne”

– Jakob Willer, direktør for telekommunikationsindustrien

Der er for tiden debat omkring mobildækningen i landet generelt, men Jakob Willer påpeger at dækningen kun er den ene side af ligningen, og at alt for mange folk fuldstændigt glemmer at mobiltelefonens antenne også betyder en del.

Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn har lovet at kigge på problemet med mobildækningen i Danmark, men vil have sagen undersøgt nærmere før det bliver tale om en mærkningsordning.

Kilde: Politiken

Skriv et svar