LG Google Nexus 5

LG Google Nexus 5

Anmeldelse

LG Google Nexus 5 anmeldelse

Google Nexus 5 er her – den femte generation af den yderst populære, kraftfulde, Google-designet ”Nexus” serie, som ovenikøbet er væsentlig billigere end konkurrenterne i samme prisleje. Det er igen LG der har fået lov til at producere dem. Vi tager et kig på herlighederne og ser om LG igen har formået at løfte forventningerne til den nyeste supertelefon.

Der er altid noget særligt omkring hhv. annonceringerne og lanceringerne af Googles Nexus telefoner. Mobilnørderne venter som regel i tykke klaser for at få fat i et eksemplar og det skyldes primært at Nexus mobilerne ofte er med helt i toppen hvad angår hardware og performance, og samtidig sælges til billigere penge end lignende topmodeller fra andre Android producenter.

Google Nexus 5 låseskærm
Google Nexus 5’s låseskærm — kilde

Desuden er der tradition fra Googles side for at levere den nye serie med det nyeste Android styresystem præ-installeret, et stykke tid før konkurrenterne får fingrene i det. Det holder ligeledes stik i denne omgang, hvor der er tale om Android 4.4 – også kaldet KitKat. Da telefonen er fra Androids fader, ”slipper” du ydermere for hvad man kalder ”bloatware”, som refererer til de producentspecifikke infterfaces som producenter som Samsung installerer ovenpå Android (fx TouchWiz).

Nexus telefonerne leveres som helt rene Android enheder, som systemet var tiltænkt. Det er det tætteste vi kommer mobiloperativsystem-til-producent-forholdet for Android som hos Apple og iPhonen.

Nexus 5 design

Mobilen fås i to farver – hvid og sort. Nexus-traditionen tro er den meget anonym i looket, hvilket jeg faktisk synes klæder den. Uanset om du vælger lys eller mørk, er den omsluttet af blødt plastik, som giver den et lettere mat udtryk (god detalje for dem med fedtede fingre) og som sørger for den ikke sådan lige smutter ud af hånden.

LG Google Nexus 5ere
Stor 5″ display på LG Google Nexus 5

Som navnet antyder, er enheden udstyret med et 5” display, som – rent størrelsesmæssigt – rammer lige ned midt i high-end markedet for mobiler. If. redaktionen, hverken for stort (Sony Xperia Z Ultra) eller for lille (iPhone 5S).

google nexus 5 promo
Google Nexus 5 forfra, bagfra og fra siden.

Google og LG har holdt kanten om skærmen forholdsvis tynd, så hele telefonen er ikke meget større end skærmen – lige til at have med i lommen. Fronten prydes desuden af højtaleren, front-vendt kamera og lyssensorer i toppen. På bagsiden finder du det primære kamera, LED blitz, LG logoet og det subtile ”nexus”.

Hardware og funktioner

Googles hensigt med Nexus 5 er at producere en telefon, der måske ikke nødvendigvis skal være den bedste nogensinde (selvom det er tæt på), men derimod at lave et produkt som er ”godt nok” til selv de teknisk fokuserede. Det endelig mål er at få Android telefonerne ud i så mange hænder som muligt, så søgegiganten nupper markedsandele som senere kan tjenes hjem på anden vis. Og det kommer os forbrugere til gode, idet det gør Google Nexus 5 til en attraktiv smartphone rent prismæssigt.

Nexus 5 er, som nævnt indledningsvis, produceret af LG, men Google har været inde over både hardware of software. Software valget giver sig selv, men hardwaren er udvalgt efter eksisterende. I dette tilfælde hardware fra LG G2, som også en fremragende (og forholdsvis billig, skal jeg huske at nævne) smartphone.

Specifikationer

De rene tekniske specifikationer ser således ud:

Skærm på lige under 5 tommer i diagonalen, som er af typen full HD IPS Plus. Quad-core processor på 2,3 GHz (Snapdragon 800) og 2 GB RAM. En smule under antal RAM hos Samsung Galaxy Note 3 (den med stylus pennen), men igen, også væsentlig billigere. Du får desuden enten 16 eller 32 GB hukommelse (alt efter hvilken version du vælger), 8 megapixel kamera til billeder og full HD optagelser, som desuden inkluderer billedstabilisering, ansigtsgenkendelse og jeg-skal-komme-efter-dig, 4G LTE, Wifi, NFC, Bluetooth, GPS… *dyb indånding*

Det er muligt Galaxy Note 3 har 1 GB mere RAM, men i og med Nexus 5 leveres uden ”ekstra” producentspecifik brugerflade og altså blot med det ”rene” Android KitKat, så oversættes det til den hurtigst-reagerende Android smartphone på markedet til dato. Dvs. apps, video, billeder, spil osv. loader med det samme du trykker, og der er ingen lag mellem skærmene.

Google Nexus 5 i hånden
Google Nexus 5 holdt i hånden.

Hukommelse og batteri

Telefonens chassis byder desværre ikke på en åbning til microSD kort, som vi ser det hos søstermobilen G2, så har du tænkt dig at gemme en masse filer lokalt, er det en god idé at vælge 32 GB udgaven. Google Drive er naturligvis inkluderet fra start, som giver dig god mulighed for brug af ”skyen” til dine filer, hvis du skulle vælge den mindre udgave.

En anden ting der ligeledes kunne være bedre er størrelsen på batteriet. 2300 mAh til sådan et bæst af en smartphone, er måske lige i underkanten. Ved almindeligt moderat brug, skal du nok regne med at oplade den en gang om dagen.

KitKat og Software

Som nævnt, kører den på det nyeste Android – 4.4 aka KitKat. Det fungerer uden brug af andre producentspecifikke interfaces, præcis som Google havde tiltænkt det skulle se ud og virke, og effekten er til at mærke. Mobilen fungerer utroligt gnidningsfri og er lynhurtig til at reagere.

I det nye KitKat er Google Now introduceret, som forbinder til din Google konto og synkroniserer med Gmail, kontaker, kalender, Google maps og mere – lidt som en personlig assistent, eller som en ”brugbar” udgave af Apples Siri. Eksempelvis kan den fortælle dig om du, baseret på trafikmeldinger, vil komme for sent til et møde eller stillingen for kampen det yndlingshold spiller.

Nexus 5 ud af boksen
Google Nexus pakket ud af boksen

Kamera

8 megapixel kamera med autofokus, optisk billedstabilisering, LED blitz, smil- og ansigtsgenkendelse, ”photo sphere”, som optager i full HD (1080p). LG G2’s kamera er på 13MP, så alt i alt ligger det en smule under søsterversionen, men ellers er der ikke rigtigt en finger at sætte på kvaliteten af billederne.

Konklusion: Skal jeg købe LG Google Nexus 5?

Det er altid lidt specielt når der lanceres en ny Google Nexus – det er lidt som lanceringen af Apples nye iPhone hvert år, blot i Android version. Hvorfor er det specielt, når så mange andre også laver Androidmobiler, spørger du måske. Det er specielt fordi Nexusmobilerne er lavet efter Googles eget hoved, og sådan som Android RIGTIGT var tiltænkt. Uden bloatware og andet udueligt software. Bare den rene Android oplevelse. Udover det, så er der også tradition for at give kunderne den nyeste udgave, som i år er KitKat. Den version finder man ikke andre steder p.t.

Kobler man den Android KitKat sammen med optimeret hardware, som i øvrigt inkluderer 16/32 GB hukommelse, 8 MP kamera, quad-core 2,3 Ghz CPU, 2 GB RAM, 4G LTE og meget mere, så har du nær den perfekte mobiltelefon. Skal man gå i små sko – og det skal man jo – så kunne jeg godt have ønsket med et større batteri, samt mulighed for at udbygge hukommelsen med eksternt microSD kort. Batterilevetiden er dog helt acceptabelt, men sprænger dog ingen rammer for hvad der kan lade sig gøre på den front. Og kan du leve med ikke at kunne smide ekstra plads i bæstet, så er Nexus 5 valget for dig!

Specifikationer

Specifikationer

Generelt
2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 – all versions
CDMA 800 / 1900 – North America version
3G Network HSDPA 800 / 850 / 1700 / 1900 / 2100 / 900 – North America version
HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
4G Network LTE 700 / 800 / 850 / 1700 / 1900 / 2100 / 2600 – North America version
LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
SIM Micro-SIM

Størrelse
Dimensions 137.9 x 69.2 x 8.6 mm (5.43 x 2.72 x 0.34 in)
Weight 130 g (4.59 oz)

Skærm/display
Type True HD IPS+ capacitive touchscreen, 16M colors
Size 1080 x 1920 pixels, 4.95 inches (~445 ppi pixel density)
Multitouch Yes
Protection Corning Gorilla Glass 3

Lyd
Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes

Hukommelse
Card slot No
Internal 16/32 GB, 2 GB RAM

Overførsel og data
GPRS Class 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 – 48 kbps
EDGE Class 12
Speed DC-HSDPA, 42 Mbps; HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; LTE, Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Yes, v4.0 with A2DP
NFC Yes
USB Yes, microUSB (SlimPort) v2.0

Kamera
Primary 8 MP, 3264 x 2448 pixels, autofocus, optical image stabilization, LED flash, check quality
Features Geo-tagging, touch focus, face detection, photo sphere
Video Yes, 1080p@30fps, check quality
Secondary Yes, 1.3 MP

Styresystem og funktioner
OS Android OS, v4.4 (KitKat)
Chipset Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
CPU Quad-core 2.3 GHz Krait 400
GPU Adreno 330
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer
Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
Browser HTML5
Radio No
GPS Yes, with A-GPS support and GLONASS
Java Yes, via Java MIDP emulator
Colors Black, White
– Wireless charging
– SNS integration
– Active noise cancellation with dedicated mic
– MP4/H.264/H.263 player
– MP3/WAV/eAAC+/AC3 player
– Organizer
– Image/video editor
– Document editor
– Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa
– Voice memo/dial/commands
– Predictive text input

Batteri
Non-removable Li-Po 2300 mAh battery
Stand-by (2G) / Up to 300 h (3G)
Talk time (2G) / Up to 17 h (3G)

Læs mere om Google Nexus 5 på Google.com

Skriv et svar